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Notice of Addendum No.1 

 
Date of Addendum No.1: January 30, 2023 

 
 

Arlington Public Schools 
Procurement Office 

Invitation to Bid 83FY23 FY23 

 

Invitation to Bid Issue Date:  January 26, 2023  
       
Pre-Bid Conference:  A Pre-Bid Conference will not be held for this   

Solicitation 
 

Bid Closing Date/Time: February 23, 2023, No Later Than 11:59 P.M.  (EST) 
 
 

Bid Opening Date/Time:  February 24, 2023, at 10:00 A.M. (EST) 
 
 

Procurement Office                            Carolina Sorto, Procurement Specialist  
 

Representative: (703) 228-6193, carolina.sorto@apsva.us  
_________________________________________________________________________________  

• Modifications to the ITB:   
 
Modification to the ITB: The following modification is made to the Instructions to Bidders to ITB 83FY23 through 
Addendum No. 1. Modification is highlighted in red for additions and black for deletions. 
 
Q1. Is it possible for Bidders to visit the locations to view the equipment? 
 A1. Yes. Bidders are to contact Helena Machado (Arlington Public Schools project manager) via email: 
helena.machado@apsva.us) to arrange a site visit. Sites visits need to be schedule between January 31, 2023 through 
February 09, 2023. Instructions to Bidders is modified by adding Section 28. Site Visits. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Addendum No.1 
2  

Instructions to Bidders 
1. Meaning of Terms:  

mailto:carolina.sorto@apsva.us
mailto:.@apsva.us
http://www.apsva.us/
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Website”) and shall be posted on Virginia’s online electronic procurement system (“eVA”).  It is the 
responsibility of each Bidder to access this information.    

  
5.3. Modification of the Bid Documents shall be accomplished only by written Addendum issued by APS.  If 

the answer to a question modifies the Bid Documents, it will be incorporated in and published as an 
Addendum.  No answer to a question as an Information Item shall be deemed to be an Addendum.  

   
6. Addenda:  

6.1. The Bid Documents shall be modified only by written Addendum issued by APS.    
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item to be considered for award.  All pages of the Bid Form must be submitted and all blanks in the Bid 
Form must be completed or noted as not applicable.  A notation of “not applicable” or “N/A” shall be used 
only if the information requested is not a required or mandatory element of the Bid.  

 
8.6. A person authorized to bind the Bidder in contractual matters must sign the Bid Form.  Mandatory 

provisions of this ITB are indicated by the inclusion of the words "shall" or "must" to identify the Bidder's 
obligations. Failure to comply with any requirement stated as mandatory either in this Invitation or in the 
Instructions to Bidders shall result in rejection of the Bid as non-responsive, except to the extent the failure 
or omission either is not a mandatory statutory requirement or does not affect price, quantity, quality or 
time.   
 
8.6.1. Bid amounts shall be stated both in writing and in figures if the blanks in the Bid Form so provide, 

and shall state the same amount.  If there is a variance between the written amount and the 
numerical amount, the written amount shall prevail.  

 
8.6.2. Include only one price for each line item for which a price is to be provided.  

  
8.6.3. If there is a variance between a unit price and an extension price, the unit price will prevail.  

  
8.6.4. All entries shall be typed or handwritten in ink or other form of permanent marker; pencil shall not 

be used.  
  

8.6.5. In the event there are any erasures or other modifications to previously written or typed entries, 
each such erasure or other modification shall be initialed by the person signing the Bid and a brief 
explanation included in the margin on the same page.  

  
8.6.6. Each signature appearing on the Bid Form shall be handwritten, shall indicate such person’s 

authority to bind the Bidder, and shall be accompanied by the name of the signatory and the 
signatory’s title either typed or printed legibly.  A person authorized to bind the Bidder in 
contractual matters must sign the Bid Form.    

  
8.6.6.1. If the Bidder is a corporation, the legal name of the corporation on file with the Virginia 

State Corporation Commission shall be set forth above the signature line, together with the 
signature of the officer or officers authorized to sign Contracts on behalf of the corporation.   

  
8.6.6.2. If the Bidder is a limited liability company, registered limited liability partnership, or 

limited partnership, the legal name of the firm on file with the Virginia State Corporation 
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8.8. Each Bidder must use the Bid Form for submitting its Bid. The Bidder shall upload one (1) copy of the Bid 

Form duly signed with the corporate seal impressed, if applicable, into the Platform, keeping all remaining 
pages for the Bidder’s files.  For purposes of this provision, a copy is an exact duplicate of the attached Bid 
Form reproduced in any manner with no modifications, additions or deletions.  By executing and submitting 
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of, or maintains its principal office in, Arlington County, if such a choice is available.    
  

9.4.2.  If none of the tied Bidders are residents of or maintain the principal office in Arlington County, 
preference shall be given to Bidders who or which are residents of or maintain the Bidder’s 
principal office in Virginia when tied with Bidders not resident in or not maintaining its principal 
office in Virginia.     

  
9.4.3.  If the tie is not resolved through application of either of the foregoing procedures, the tie shall be 

decided by lot.  
 

10. Withdrawal of Bids:  
10.1. All Bids submitted as of the Bid Closing shall remain in effect for a minimum of ninety (90) Days following 

the Bid Opening if not permitted to be withdrawn as provided in these Instructions.  If APS fails to either 
issue notice of intent to award, make an award, or request an extension of Bids prior to the expiration of 
such ninety (90) day period, this solicitation shall be deemed cancelled.  APS may request an extension of 
Bids prior to the expiration of such ninety (90) Day period for a time stated in the request.  No Bidder shall 
be required to consent to such extension and, if the Bidder declines to consent to the extension request, its 
Bid will be deemed withdrawn at the end of the ninetieth (90th) Day after the Bid Opening and will not be 
considered further.  For purposes of this circumstance only, the restrictions set forth below on withdrawal 
of a Bid are not applicable.  The Bid of any Bidder who agrees to the extension request shall remain in 
effect for the period of time stated in the Owner’s extension request.  

  
10.2. A Bidder may make a written request to the Procurement Director/Procurement Agent to withdraw its Bid 

at any time prior to the Bid Opening.  The request must be time stamped as received by the Procurement 
Director/Procurement Agent prior to the Bid Closing.  

  
10.3. After the Bid Opening, a Bidder may make a written request to the Procurement Director/Procurement 

Agent to withdraw its Bid. The written request must be time stamped as received by the Procurement 
Director/Procurement Agent no later than 5:00 P.M. EST on the first full business day following the Bid 
Opening.  

  
10.4. Whether the request to withdraw a Bid is made before or after the Bid Closing, a Bidder may request 

withdrawal of its Bid from consideration only if the price bid was substantially lower than the other Bids 
due solely to a clerical or arithmetical mistake therein, as opposed to a judgment mistake, and was actually 
due to an unintentional arithmetical error or an unintentional omission of a quantity of work, labor or 
material made directly in the compilation of the Bid, which can be clearly shown by objective evidence 
drawn from inspection of the Bidder’s original work papers, documents and materials used in preparation 
of the Bid. The Bidder shall provide the original work papers, documents, and materials within the same 
time as required for the notice seeking withdrawal of the Bid.  

  
10.5. If the Procurement Director/Procurement Agent denies the written request to withdraw a Bid, the Bidder 

shall be notified in writing stating the reasons for the decision.  Award of the Contract, if any award is 
made, shall be made to the Bidder at the Bid price if the Bidder is a responsible Bidder submitting the 
lowest responsive Bid.  

  
10.6. No Bid may be withdrawn when the result would be the awarding of the Contract on another Bid of the 

same Bidder or of another Bidder in which the ownership of the withdrawing Bidder is more than five (5) 
percent.  

   
10.7. If a Bid is permitted to be withdrawn, it shall not be considered in determining the lowest responsive Bid.  
 
10.8. No Bidder who is permitted to withdraw a Bid shall, for compensation, supply any material or labor to or 

perform any subcontract or other work agreement for the person or firm to whom the Contract is awarded 
or otherwise benefit, directly or indirectly, from the performance of the project for which the withdrawn 
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Bid was submitted.  
 
11. Award of Contract:  

11.1. A notice of intent to award the Contract or Contracts or notice of Contract award for this solicitation shall 
be posted on a public bulletin board located in Syphax.  

  
11.2. The initial term of any Contract awarded shall commence on the date the Contract is fully executed by the 

Procurement Director/Procurement Agent and expiring on the last day of the twelfth (12th) month following 
execution of the Contract by the Procurement Director/Procurement Agent (“Initial Contract Term”), unless 
otherwise stated in the Contract.     

  
11.3. Any Contract awarded may be renewed for a term not to exceed one (1) year (“Renewal Contract Term”) 

by written notice given by APS at any time prior to thirty (30) D
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15. Quotation Limitations:   

Bidders shall offer only one (1) item and price for each line item Bid. Alternatives will be accepted only if the Bid 
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(e) aggravated malicious wounding in violation of Va. Code Ann. § 18.2-51.2, or  

 
(f) any similar offense under the laws of any foreign country or any political subdivision thereof, or 

the United States or any political subdivision thereof. 
 

17.2 The Contractor certification shall also cover its employees, its Subcontractors and employees thereof, 
assigned to the Work after Contract award. The Contractor, upon demand from APS, shall provide all 
informa (a)2.4 (l s)2.1 (u)-1.7 (13e (f)0.7 
 )Tj
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or will be received in connection with a Bid or Contract, and that the Contractor has failed to disclose such 
benefit or has inadequately disclosed it, the Procurement Director/Procurement Agent, as a prerequisite to 
payment pursuant to the Contract, or at any other time, may require the Contractor to furnish, under oath, 
answers to any interrogatories related to such possible benefit.  

  
22.3. In the event the Bidder has knowledge of benefits as outlined above, this information should be submitted 

with the Bid.  If the above does not apply at time of award of Contract and becomes known after inception 
of a Contract, the Bidder shall address the disclosure of such facts to the Procurement Director/Procurement 
Agent, 2110 Washington Blvd., Arlington VA 22204.  Relevant Invitation to Bid Number (see page 1) 
should be referenced in the disclosure.  

  
23. Expenses Incurred in Preparing Bid:  

APS shall have no liability for any expense incurred by any Bidder in the preparation and presentation of a Bid.  All 
expenses related to a Bid are the sole responsibility of the Bidder.  
 

24. Jointly Procured Contract for use by Other Public Bodies: Intentionally Deleted 
 
25. Substitutions: 

25.1. The name of a certain brand, make, manufacturer, or definite specification is to denote the quality standard 
of article desired, but does not restrict Bidders to the specific brands, make, manufacturer, or specification 
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27.1.2 Completed Bid Form.  
 
27.1.3 If the Bidder is a joint venture, a copy of the written joint venture agreement.  
 
27.1.4 
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28. Site Visits: 
Bidders are highly encouraged to visit the site(s), to inform themselves of all condition, including other 
work, if any, being performed. Failure to visit the Site in no way relieves the successful Bidder from the 
necessity of furnishing any materials or performing any Work that may be required to complete the Work 
in accordance with the Scope of Work without additional cost to the Owner. Site(s) Visits should be 
coordinated by contacting Helena Machado (Arlington Public Schools project manager) via email: 
helena.machado@apsva.us. Sites visits need to be scheduled between January 31, 2023, through February 
09, 2023.  

 
End of Instructions to Bidders 
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